ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 ΜΑΪΟΥ 2016
Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Διατηρώντας τις οκτώ Γαλάζιες Σημαίες του, ο Δήμος Βόλβης απέσπασε εκ νέου διάκριση και αναγνώριση ποιότητας για τις οργανωμένες παραλίες του
Νέα διάκριση για το Δήμο Βόλβης και τις παραλίες του, καθώς οκτώ οργανωμένες ακτές, σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό απέσπασαν το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2016.
Πρόκειται για τις ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου)και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας). Καθεμία από αυτές, επιλέχθηκε πρωταρχικά με βάση τον χαρακτηρισμό «εξαιρετική» για την ποιότητα των νερών, αλλά και επειδή εκπλήρωσε 32 αυστηρά κριτήρια, όπως: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία φυσικού πλούτου, ακτής, παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», για το 2016, ο δήμος Βόλβης είναι πρώτος σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην Βόρεια Ελλάδα μετά την περιοχή της Χαλκιδικής, καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας (μετά από 3 δήμους της Χαλκιδικής και το δήμο Βόλου) και τη 13η θέση πανελλαδικά (συμπεριλαμβανομένων και των νησιών).
Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, δήλωσε: «Η διάκριση απευθύνεται αρχικά σε όλους εκείνους τους δημότες μας, αλλά και τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των ακτών μας, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους. Η πανελλήνια αυτή αναγνώριση, ανήκει ειδικότερα στις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του δήμου Βόλβης, που μέσα σε ένα περιβάλλον σκληρής ανέχειας και οικονομικής δυσπραγίες, κατορθώνουν να κρατούν σε πρότυπα υψηλό ποιοτικό επίπεδο τις οργανωμένες ακτές μας. Θερμό ευχαριστώ και όλους τους εθελοντές, συλλόγους, φορείς, σχολεία και μεμονωμένους κατοίκους, οι οποίοι μέσα από τις διάφορες εκστρατείες καθαριότητας ή ανάπλασης ακτών, είχαν καταλυτική συμμετοχή σε αυτή τη μεγάλη διάκριση, η οποία έρχεται για έκτη κατά σειρά χρονιά.
Οφείλω να διαβεβαιώσω όλους αυτούς, ότι ο δήμος Βόλβης, έχει ως ύψιστο μέλημα, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, ως τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές. Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και σταθμού βιολογικού καθαρισμού λυμάτων σε Σταυρό και Βρασνά, καθώς και η σταθερή αντίθεση μας σε βιομηχανικές δραστηριότητες που απειλούν τις ακτές μας, εντάσσονται σε αυτή τη δέσμευση μας.
Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε παράλληλα να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, με τη βοήθεια των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, για την ανάδειξη των ακτών μας στις διεθνείς τουριστικές αγορές, οι οποίες ήδη ανταποκρίνονται. Για μια ακόμα φορά, καλούμε την ελληνική πολιτεία, να κατανοήσει την τουριστική αξία που έχει εντός κι εκτός Ελλάδος ο δήμος Βόλβης, πράττοντας το αντίστοιχο καθήκον της: στην ενίσχυση των υποδομών, αλλά και στην προβολή που του αναλογεί στο εξωτερικό».
Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας»
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και 63 χώρες-μέλη παγκοσμίως. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και ΕΕ, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.
Η Διεθνής Επιτροπή το 2016 βράβευσε 430 ακτές (έναντι 395 το 2015) και 9 μαρίνες στην Ελλάδα, τοποθετώντας την χώρα μας στην 3η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες.
Πανελλαδικά η κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2016 έχει ως εξής ανά δήμο: Ρόδου (28 «Γαλάζιες Σημαίες»), Αγίου Νικολάου (26), Ζακύνθου (15), Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας (14), Κεφαλονιάς (12), Χερσονήσου (11), Χανίων, Λέσβου και Κέρκυρας (10), Βόλου (9) και Βόλβης, Σητείας, Κασσάνδρας, Λευκάδας, Ρεθύμνης (8).