•       •   
  • 2397061900
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συμμετοχή στη δράση JuniorXpress για τα δικαιώματα του παιδιού

Ο Δήμος Βόλβης είναι εταίρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την συμμετοχή παιδιών-εφήβων στις διαδικασίες λήψης τοπικών αποφάσεων

Εγκρίθηκε  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) για την υλοποίηση του Έργου με τίτλο "JuniorXpress: A youth-led civic coaching driver for enhanced child-owned local governance", στην οποία συμμετέχει ο δήμος Βόλβης και έχει ως σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στο πλαίσιο του Προγράμματος CERV («Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες») της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο της πρότασης είναι η προώθηση ενεργού και ισότιμης συμμετοχής παιδιών και εφήβων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, με τη συνδρομή των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας 6 Δήμων της χώρας. Μέλη της κοινοπραξίας για την υλοποίηση του Έργου JuniorXpress, αποτελούν οι φορείς - εταίροι: E.E.T.A.A. (Συντονιστής Έργου), ActionAid Hellas, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Δήμος Βόλβης, Δήμος Θέρμης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καβάλας, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Παγγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής/Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Επιπρόσθετα, το Έργο υποστηρίζεται από: υπουργείο Δικαιοσύνης, Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και τους δήμους Ιωαννιτών, Κομοτηνής, Τρικκαίων, Ανατολικής Σάμου, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, Βέροιας και Παλαιού Φαλήρου, ως υποψηφίων δήμων για τη μεταφορά της κεκτημένης γνώσης και εμπειρίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου, από τις νέες και τους νέους που συμμετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των 6 Δήμων - εταίρων, με σκοπό την προώθηση μιας φιλικής προς τα παιδιά και τους εφήβους τοπικής διακυβέρνησης.

Η πρόταση προβλέπεται να αναπτυχθεί στη βάση των ακόλουθων λειτουργικά αλληλένδετων αξόνων: α) Έρευνα: Διερεύνηση των αναγκών παιδιών και εφήβων για την ενεργό συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση σε ζητήματα δια-κοινοτικού / θεσμικού διαλόγου, β) Πιλοτική δοκιμή: Διασύνδεση των ενεργών Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας της χώρας με: α. μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, β. παιδιά / εφήβους – μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και γ. στελέχη Δήμων της χώρας, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση και προώθηση φιλικών προς τα παιδιά και τις/τους εφήβους οργάνων θεσμικής εκπροσώπησης των νέων σε τοπικό επίπεδο.