ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 ΜΑΪΟΥ 2014
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ
Επτά «Γαλάζιες Σημαίες» απέσπασαν οι παραλίες του δήμου Βόλβης, τοποθετώντας τον στην 4η θέση σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα
Μια ακόμα διάκριση για το δήμο Βόλβης, αποτελεί η βράβευση με το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες», επτά οργανωμένων ακτών του.
Πρόκειται για τις παραλίες Ασπροβάλτα, Βρασνά, Νέα Βρασνά και Σερραϊκή ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου)και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική και Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας), οι οποίες διακρίθηκαν για την καθαριότητα, την οργάνωση, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με αυτή την επίδοση ο δήμος Βόλβης καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ των δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας (μετά τους δήμους Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Βόλου) και τη 14η θέση πανελλαδικά (όταν προστεθούν δηλαδή και τα νησιά) σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών».
Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα και σύνθεση στρατηγικής, σκληρής προσπάθειας και εθελοντικής προσφοράς. Της στρατηγικής απόφασης του δήμου Βόλβης να αναδείξει και να προασπίσει το φυσικό περιβάλλον του, της σκληρής προσπάθειας να προσφέρει ασφαλείς, οργανωμένες παραλίες με υπηρεσίες προς τους λουόμενους και της εθελοντικής προσφοράς, καθώς ήταν μεγάλη η συμμετοχή εθελοντών στις εκστρατείες καθαριότητας που οργανώσαμε σε όλες τις ακτές. Για τετάρτη συνεχόμενη χρονιά βραβεύονται οι ακτές για την ποιότητα τους, δίνοντας μας την υποχρέωση να συνεχίζω να προσφέρουμε ακόμα πιο ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες. Ελπίζω ότι όλοι θα αναγνωρίσουν αυτή την διάκριση».
Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας»
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και άλλα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Σημειώνεται ότι, για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μιαν ακτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή για το Πρόγραμμα. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και Ε.Ε, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 408 παραλίες και 10 μαρίνες στην Ελλάδα.