•       •   
  • 2397061900
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοινώσεις

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

.

             sima

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                            

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ                                                

Γραφείο αδειοδοτήσεων και

ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων

Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης

τ.κ. 57021

Τηλ. : 2397-330030 & 2397-330031

& 2397-330040               

Fax : 2397-024173

 

 

Ασπροβάλτα, 18 Αυγούστου 2015

Αρ. Πρωτ. 17.923

 

 

 

Θέμα : Υποβολή αιτήσεων για την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών υπαίθριου στάσιμου εμπορίου σε ιδιωτικό χώρο

Με την αρ. 90/2015 απόφαση δημοτικού συμβουλίου Δ. Βόλβης καθορίστηκαν μεταξύ άλλων και οι θέσεις για την άσκηση υπαίθριας στάσιμης εμπορικής δραστηριότητας σε ιδιωτικό χώρο.

Σύμφωνα με τον Ν. 4264/2014 οι δήμοι καθορίζουν συγκεκριμένα σημεία στα οποία επιτρέπεται η υπαίθρια στάσιμη εμπορική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την παρ. 4 του αρ. 22 του ανωτέρω νόμου οι άδειες υπαίθριου στάσιμου εμπορίου χορηγούνται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του οικείου Δήμου.

Οι άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες και αντιστοιχεί μία άδεια για κάθε φυσικό πρόσωπο.

Στην παρ. 1 του αρ. 22 του Ν. 4264/2014 αναφέρεται πως άδεια άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου εμπορίου δικαιούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, ο/η σύζυγος ή τα τέκνα αυτών άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Η άδεια αυτή χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε πρόσωπα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

(α) μέχρι ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον πενήντα (50%) και σε τυφλούς,

(β) μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), σε πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών, καθώς και σε γονείς με τρία τέκνα,

(γ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (Α' 82),

(δ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε γονείς ανήλικων τέκνων με αναπηρία και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,

(ε) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες,

(στ) μέχρι ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) σε Έλληνες Ρομά που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,

(ζ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση.

Στην περίπτωση που απομένουν αδιάθετες άδειες, αυτές χορηγούνται με κλήρωση μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση. Επίσης, κλήρωση διενεργείται και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και διενεργείται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε κάθε άδεια.

Η διάρκεια της άδειας είναι αόριστη και ανακαλείται αυτοδικαίως μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε. Για το σκοπό αυτόν ο αδειούχος καταθέτει ετησίως, σε κάθε ετήσια επέτειο χορήγησης της άδειας, προς την αρμόδια αρχή που την εξέδωσε (τον Δήμο στην συγκεκριμένη περίπτωση) :

α) Φορολογική ενημερότητα

β) Ασφαλιστική ενημερότητα

γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι συνεχίζουν να συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας.

Σύμφωνα με το αρ. 23 του Ν. 4364/2014 για τη χορήγηση της άδειας υπαιθρίου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην αρμόδια αρχή (Δήμο) αίτηση υπό την μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει ο ίδιος, ο/η σύζυγος και τα τέκνα αυτού, άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος.

Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει πιστοποιητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τα οποία αποδεικνύεται κατά περίπτωση ότι είναι άνεργος και ανήκει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 22.

Επιπλέον, για την χορήγηση της άδειας ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου :

α) μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ενδιαφερόμενου

β) βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) περί υποβολής δήλωσης έναρξης - άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/1960 (Α' 47) και 1642/1986 (Α' 125),

γ) πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σε αυτόν,

δ) βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων- ποτών,

ε) δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες του,

στ) ο ενδιαφερόμενος επιδεικνύει επίσης, την άδεια κυκλοφορίας, την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που τον αναπληρώνει για το όχημα που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας

ζ) βιβλιάριο υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων – ποτών,

η) επιπλέον για την έκδοση άδειας λειτουργίας καντίνας απαιτείται η έκδοση καταλληλότητας για το όχημα τόσο από την Υγειονομική Υπηρεσία όσο και από την Τουριστική Αστυνομία.

θ) πριν την έκδοση της άδειας ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει τα αναλογούντα τέλη (185,00 €) και εκδίδεται η σχετική δημοτική ενημερότητα.

Οι προκαθορισμένοι χώροι ανά δημοτική ενότητα για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου σε ιδιωτικό χώρο, που στο σύνολό τους είναι δύο (2) θέσεις, σύμφωνα με την αρ. 90/2015 απόφαση Δ.Σ. έχουν ως εξής :

Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου

1

Δ.Κ. Ασπροβάλτας

Οι θέσεις και τα είδη έχουν ως εξής :

Μία (1) θέση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου :

       - στάσιμη καντίνα σε ιδιόκτητο χώρο, στο Ο.Τ. 809, ιδιοκτησίας του κ. Φασούλα Ιωάννη

Δ.Ε. Εγνατίας

2

ΤΚ. Ευαγγελισμού

Οι θέσεις και τα είδη έχουν ως εξής :

Μία (1) θέση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου :

       - στάσιμη καντίνα σε ιδιόκτητο χώρο, στο αγροτεμάχιο 442, ιδιοκτησίας του κ. Σαραφίδη Σάββα

Σύνολο θέσεων : δύο (2)

            Κατόπιν αυτών, οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν άδεια υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στα ανωτέρω αναφερόμενα σημεία καλούνται να υποβάλλουν στο Γραφείο Εμπορικών Δραστηριοτήτων Δ. Βόλβης, που βρίσκεται στο δημοτικό κατάστημα Ασπροβάλτας της Δ.Ε. Αγ. Γεωργίου και κατά το χρονικό διάστημα από 18 Αυγούστου 2015 έως 28 Αυγούστου 2015 τα κάτωθι δικαιολογητικά για την συμμετοχή τους στην διαδικασία της κλήρωσης (δικαιολογητικά Α’ φάσης) :

  1. Αίτηση ενδιαφερόμενου (δίδεται από την υπηρεσία)
  2. Υπεύθυνη δήλωση ενδιαφερόμενου στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει ο ίδιος, ο/η σύζυγος και τα τέκνα αυτού, άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος (δίδεται από την υπηρεσία)
  3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της κάρτας ανεργίας τους ή βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. ότι είναι άνεργοι
  4. Πιστοποιητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τα οποία αποδεικνύεται κατά περίπτωση ότι ανήκει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν. 4264/2014.
  5. Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους

ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

Ιορδανίδης Χ. Θεόδωρος