Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις του Δήμου Βόλβης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων #EWWR2024, με θέμα την σπατάλη τροφίμων #FOODWASTE.
Ο Δήμος Βόλβης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης, Κυκλικής Οικονομίας και Διαχείρισης Καθημερινότητας, για 4η συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων EWWR 2024, δίνοντας δυναμικό παρών με την διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων αφιερωμένων στη “Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων“ και στην “Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αποβλήτων“. Με σύνθημα “Nothing to Waste:Just Be a Part of the Solution/ Γίνε Μέρος της Λύσης του Προβλήματος”, υλοποίησε 5 δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και διάχυσης, προσανατολισμένες στις κοινότητες μικρών και μεγάλων μαθητών αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Το διάστημα 18-22 Νοεμβρίου 2024, 22 Σχολεία, 5 Πολιτιστικοί Σύλλογοι και 2 δομές ΚΔΑΠ από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλβης συμμετείχαν στις στοχευμένες δράσεις που οργάνωσε ο Δήμος Βόλβης.
Ο Δήμος Βόλβης ευχαριστεί θερμά όλους όσους αγκάλιασαν και στήριξαν με την συμμετοχή τους τις 5 Δράσεις που οργάνωσε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων με θέμα την Σπατάλη Τροφίμων.
Συμμετέχοντες ανά δράση:
1η Δράση: 1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Σταυρού, 2ο Νηπιαγωγείο Παραλίας Σταυρού, Νηπιαγωγείο Άνω Σταυρού, Νηπιαγωγείο Αρέθουσας, Νηπιαγωγείο Μικρής Βόλβης, Νηπιαγωγείο Νέας Απολλωνίας, Νηπιαγωγείο Νέας Μαδύτου, Νηπιαγωγείο Προφήτη και Νηπιαγωγείο Στίβου
2η Δράση: 1ο Δημοτικό Παραλίας Σταυρού, 2ο Δημοτικό Παραλίας Σταυρού, Δημοτικό Ασπροβάλτας, Δημοτικό Αρέθουσας, Δημοτικό Βρασνών, Δημοτικό Μικρής Βόλβης, Δημοτικό Νέας Απολλωνίας, Δημοτικό Νέας Μαδύτου, Δημοτικό Προφήτη
3η Δράση: ΚΔΑΠ Ασπροβάλτας και Ρεντίνας, Προοδευτικό Σύλλογος Γυναικών Ν. Απολλωνίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μαδύτου, Πολιτιστικός Σύλλογος “ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ” Ασπροβάλτας, Πολιτιστικός Σύλλογος “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” Σταυρού, Πολιτιστικός Σύλλογος Νικομηδινού
4η Δράση: ΓΕΛ Ρεντίνας
5η Δράση: Γυμνάσιο Νέας Απολλωνίας, Γυμνάσιο Αρέθουσας, Γυμνάσιο Ρεντίνας
1η Δράση. Βιωματικό Εργαστήριο με θεματική ενότητα την “Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων” για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων: 185 Μαθητές 9 Νηπιαγωγείων του Δήμου Βόλβης ενημερώθηκαν, με στατική παρουσίαση, για την σπατάλη τροφίμων και για τους τρόπους μείωσης της σπατάλης φαγητού. Πραγματοποίησαν δραματοποίηση σεναρίων μείωσης της σπατάλης φαγητού στο σπίτι, στο σούπερ μάρκετ και στο εστιατόριο. Κατά την διάρκεια του κολατσιού συζήτησαν σχετικά με το τί κάνουμε τις ποσότητες που περισσεύουν από τα γεύματα και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο σπίτι.
Το βιωματικό εργαστήριο ολοκληρώθηκε με συμπληρωματικές δράσεις:
Εργαστήρι κηπουρικής: ρίζες μαρουλιού μοιράστηκαν στα νηπιαγωγεία από τον Δήμο Βόλβης και φυτεύτηκαν από τα μικρά χεράκια σε γλαστράκια ή παρτέρι για την δημιουργία του δικού τους λαχανόκηπου.
Δημιουργία ψηφιακού βιβλίου συνταγών αξιοποιώντας τις τροφές που περισσεύουν. Γονείς μοιράστηκαν εύκολες συνταγές αξιοποιώντας τις τροφές που περισσεύουν και διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένες, για την δημιουργία ψηφιακού βιβλίου συνταγών των Νηπιαγωγείων.
Καμπάνια με τίτλο “4+1 λόγοι για να ψωνίζετε μαζί με τα παιδιά σας”. Δημιουργήθηκε αφίσα για παρότρυνση των γονέων να εμπλέκουν τα παιδιά στα ψώνια του σπιτιού αναδεικνύοντας την ευκαιρία για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, και εφαρμογή στην πράξη όλων όσων κατέκτησαν στο βιωματικό εργαστήρι με θέμα την “Μείωση Σπατάλης Τροφίμων“.
2η Δράση. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων: Περισσότεροι από 500 Μαθητές 9 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βόλβης, ενημερώθηκαν για την Ορθολογική Διαχείριση Αποβλήτων και την Σπατάλη Τροφίμων. Οι μικρότερες τάξεις του Δημοτικού (Α' & Β' τάξη) παρακολούθησαν Εκπαιδευτικό Βίντεο του προγράμματος το "Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής για το Νηπιαγωγείο" του ΚΕΠΕΑ Πεταλούδων Ρόδου ενώ για τις μεγαλύτερες τάξεις δημιουργήθηκε κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό στις δύο θεματικές. Την ενημέρωση ακολούθησαν συζητήσεις, διανομή φυλλαδίων, δημιουργία αφισών και έργων τέχνης με θέμα την σπατάλη τροφίμων / μείωση, κολατσιό χωρίς περιτύλιγμα και χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σκευών (zero waste picnic), επίσκεψη μαθητών στη τοπική λαϊκή αγορά και δημιουργία ψηφιακού βιβλίου συνταγών αξιοποιώντας τις τροφές που περισσεύουν.
Ορθολογικη Διαχείριση Αποβλήτων
Βιβλίο συνταγών δημοτικών σχολείων
3η Δράση. Δημιουργικές δραστηριότητες: 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και τα τμήματα ζωγραφικής 5 Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Βόλβης δημιούργησαν 68 έργα τέχνης με θέμα την σπατάλη τροφίμων, ευαισθητοποιώντας και ενθαρρύνοντας τη δημιουργική έκφραση 144 μικρών και μεγάλων μαθητευόμενων. Τα έργα τέχνης κόσμησαν τους χώρους δράσης καθ’ όλη την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων.
4η Δράση. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του ΓΕΛ Ρεντίνας για την ανακύκλωση τηγανέλαιου και δημιουργία ηλεκτρονικής αφίσας: Η περιβαλλοντική ομάδα (εκπαιδευτικών και μαθητών) του ΓΕΛ Ρεντίνας πραγματοποίησε ενημέρωση των μαθητών των Α’& Β’ Λυκείου για α) την σπατάλη τροφής στην ΕΕ και τις επιπτώσεις της στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία β) τη ρύπανση από τα τηγανέλαια και τα πλαστικά γ) την 3R Ανακύκλωση (Reduse-Reuse-Recycle) και πώς μπορεί να υλοποιηθεί η ανακύκλωση στο ΓΕΛ Ρεντίνας. Μαθητές της Α’ τάξης του ΓΕΛ Ρεντίνας, δημιούργησαν μια ψηφιακή αφίσα με θέμα τη συλλογή και ανακύκλωση τηγανέλαιου.
5η Δράση. Δημιουργία αφίσας ευαισθητοποίησης από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Οι μαθητές Γυμνασίων Ρεντίνας, Αρέθουσας και Νέας Απολλωνίας, δημιούργησαν αφίσες ευαισθητοποίησης με θέμα την Σπατάλη Τροφίμων.