Εκτύπωση

Η Γιορτή Παιδείας και Κοινωνικής Προσφοράς Δήμου Βόλβης

Επιβραβεύθηκαν οι επιτυχόντες εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαζί με πολίτες και φορείς που διακρίθηκαν για την κοινωνική προσφορά τους σε διάφορους τομείς

Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο ήταν το επίκεντρο της Γιορτής Παιδείας και Κοινωνικής Προσφοράς του δήμου Βόλβης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο Σταυρού την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Πολίτες, σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες, βραβεύθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Βόλβης δήμο Βόλβης, πλαισιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις τιμητικές διακρίσεις στα 80 αγόρια και κορίτσια που εισήχθησαν με επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την περασμένη χρονιά.

Αρχικά τιμήθηκαν οι 4 εκπαιδευτές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (γνωστής ως ΚΑΡΠΑ), μέλη του δήμου Βόλβης, οι οποίοι δίδαξαν τη μέθοδο που σώζει ζωές σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου, καθώς και οι 4 μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών, πρωτεύσαντες στον πρόσφατο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ.

Στο πρόσωπο του Ηρακλή Γεωργαλά επιβραβεύθηκε ο εθελοντισμός της ομάδας Save Your Hood που καθαρίζει δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε κάθε πολίτη.

Ένα ακόμα παράδειγμα προς μίμηση που τιμήθηκε ήταν η πρωτοβουλία του επιχειρηματία Θανάση Μπάρτζα, να δωρίσει και να εγκαταστήσει έπιπλα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός». 

Στην φιλανθρωπία εστιάστηκε και η βράβευση στα αθλητικά σωματεία Αριστοτέλης Σταυρού και ΠΑΟΚ Σταυρού, για την πρωτοβουλία οργάνωσης φιλανθρωπικού αγώνα μπάσκετ για τη συγκέντρωση και παράδοση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στο ορφανοτροφείο ΜΕΛΙΣΣΑ.

Συγκίνηση προκάλεσε το τιμητικό βραβείο για την Τράπεζα Αίματος «Μιχάλης Τσοπένης» του Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου, που από το 2017 έως σήμερα έχει διενεργήσει 17 αιμοδοσίες στη μνήμη του αείμνηστου μαθητή της, το οποίο παρέλαβαν ο διευθυντής, ο πρόεδρος του 15μελους και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και συγγενής του Μιχάλη Τσοπένη.

Η ιστορική μνήμη και ο αγώνας για τη διατήρηση της, επιβραβεύθηκε στο πρόσωπο του Αθανάσιου Μπακαλούδη, πρώην προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Σταυρού και  συγγραφέα του βιβλίου «Συλέος Πεδίον» που πριν από χρόνια, αποτύπωσε την τοπική ιστορία.

Στην ίδια κατεύθυνση η συγγραφέας Ζωγραφιά Τσαβέα, από τη Νέα Απολλωνία, τιμήθηκε γιατί μέσα από τα μυθιστορήματά της, ζωντανεύει τη ζωή και τους αγώνες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, που ρίζωσαν στα χώματα του δήμου Βόλβης.

Τέσσερις πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Βόλβης παρέλαβαν βραβείο για τη διατήρηση πατροπαράδοτων εθίμων που διαιωνίζουν την πολιτιστική παράδοση. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Προφήτη και Σκεπαστού για την αδιάλειπτη αναπαράσταση των εθίμων των Αράπηδων και της Μπάμπως αντίστοιχα, και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Νέας Μαδύτου και Στίβου για την αναβίωση εθίμων (Γιορτή Μαντιού, Μωμόγεροι) την χρονιά που μας πέρασε. Ο Σύλλογος Γυναικών Αρέθουσας, επιβραβεύθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην τοπική κοινωνία, ως φόρο τιμής και στην αείμνηστη και επί πολλά έτη πρόεδρο του Βαρβάρα Ιωαννίδου.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας τόνισε ότι η φετινή Γιορτή Παιδείας και Κοινωνικής Προσφοράς, συμβολίζει την ελπίδα και την αλληλεγγύη: «Ελπίδα, για τις νέες και τους νέους, που με την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοίγουν μια νέα σελίδα της ζωής τους. Αλληλεγγύη, για τους πολίτες και τους φορείς, που έδωσαν το παράδειγμα με την κοινωνική προσφορά τους, σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός».

Από την πλευρά τους η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διαχείρισης Καθημερινότητας Μαρία Δαγκλή και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Παναγιώτης Επιτρόπου, υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που έχουν για το κοινωνικό σύνολο, τα παραδείγματα των βραβευθέντων οι οποίοι ξεχώρισαν για την προσφορά τους.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας και οι υποψήφιοι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Θεοδώρα Αυγέρη, Σοφία Λαβασά, Αθανάσιος Παπαγερούδης, Αλέξανδρος Τσουραλάκης και Δημήτρης Στοΐτσας.