Εκτύπωση

Υπηρεσίες αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων

Παροχή 24ωρης βοήθειας σε ηλικιωμένους, μέσω ειδικών συσκευών, υλοποιεί ο δήμος Βόλβης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τη δυνατότητα 24ωρης παρακολούθησης ηλικιωμένων που χρειάζονται φροντίδα, παρέχει ο δήμος Βόλβης, μέσω της σχετικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Κάνε Κλικ για τη Ζωή».

Η «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων», όπως ονομάζεται η σχετική δράση της Περιφέρειας, αφορά ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους ή/και μακριά από δομές υγείας και φροντίδας, καθώς και όσους είναι χρόνια πάσχοντες (κατάθλιψη, αστάθεια, κινητικά προβλήματα, διαβήτης, Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, κ.ά.) και βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας.

Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί σε 24ωρη βάση, Τηλεφωνικό Κέντρο διαχείρισης κλήσεων με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, που έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και ανταποκρίνεται τηλεφωνικά στις κλήσεις ανάγκης του. Στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα η 24ωρη υπηρεσία στέλνει αμέσως για βοήθεια, όποιον απαιτείται (εθελοντή γείτονα, συγγενή, «Βοήθεια στο Σπίτι», ασθενοφόρο, Άμεση Δράση, Πυροσβεστική).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η 24ωρη παρακολούθηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών (συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης με ανίχνευση πτώσης & κουμπί πανικού, συσκευές παρακολούθησης και εντοπισμού θέσης εκτός σπιτιού) οι οποίες δίνονται και εγκαθίστανται  στον ηλικιωμένο.

Είναι μια κοινωνική υπηρεσία τηλεφροντίδας που στοχεύει στην υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης στο σπίτι τους, ατόμων που κινδυνεύουν λόγω ηλικίας, προβλημάτων υγείας ή κοινωνικής απομόνωσης, προσφέροντας εξατομικευμένη προσοχή που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας, να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς στην καθημερινή ζωή, να ενισχύσει την ανεξαρτησία, να ανιχνεύσει και να αποτρέψει επικίνδυνες καταστάσεις.

Το «Κάνε Κλικ για τη Ζωή» αφορά την εξυπηρέτηση 3.000 συνολικά πολιτών για τρία έτη. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έχουν ηλικία 60 ετών και άνω.

 

Πληροφορίες για την αποστολή αιτήσεων: Στέλλα Σαλέπη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δήμου Βόλβης, Τηλ.: 2397024427, 6955459562