ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒ. ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝ. ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθμ. πρωτ. : ΔΠΥ&ΥΕ/οικ.7690
Ταχ.Δ/νση : Μοναστηρίου 15
Ταχ.Κωδ.: 54627
Πληροφορίες : Σ. Κουρτίδης
Τηλέφωνο : 2313 330887
e-mail : s.kourtidis@pkm.gov.gr
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Σχετ: Ο Ν.1043/1980 (87Α/1980)
- Ο Ν.1416/84 (18Α/1984)
- Ο Ν.3648/2008 (38Α/2008)
- Το ΠΔ 37/2009 (54Α/2009)
- Η νέα Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/ΓΠ/οικ.96967/2012 (ΦΕΚ 2718,τ.β΄,8.10.2012)
- Η υπ’ αριθμ. Υ1γ/ΓΠ/οικ.45936/2013 – Εγκύκλιος 5 του Υπουργείου Υγείας & Κ.Α.(ΑΔΑ:ΒΕΝΜΘ-ΡΟΥ)
Σας γνωρίζουμε ότι όπως προβλέπεται από τα σχετικά, για την πώληση ειδών τροφίμων στα ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, απαιτείται άδεια της Υγειονομικής Υπηρεσίας (Δ/νση Περιβ. Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Μ.Ε. Θεσσαλονίκης).
Σύμφωνα δε με την (6) σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, πέραν των προβλεπόμενων στο άρθρο 6 του Ν. 1043/80 ειδών, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης στα Περίπτερα ορισμένων τυποποιημένων ειδών τροφίμων όπως :
- Προϊόντα σοκολατοποιίας, καραμελοποιίας και μπισκοτοποιίας
- Αναψυκτικά, μπύρες, νερά, χυμοί
- Γαλακτοκομικά (πλην τυροκομικών)
- Σάντουιτς τυποποιημένα
- Παγωτά (τυποποιημένα)
- Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (με ειδική άδεια Περιφερειάρχη)
Η έκδοση της εν λόγω αδείας από την Υγειονομική Υπηρεσία γίνεται μετά τη λήψη των προαπαιτούμενων αδειών από τους Δήμους, αντίγραφα των οποίων αποτελούν δικαιολογητικά που θα κατατίθενται στην Υπηρεσία μας, με την αίτηση των ενδιαφερομένων.
Συγκεκριμένα, για την έκδοση αδείας πώλησης τροφίμων στα Περίπτερα από την Υγειονομική Υπηρεσία, απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά :
- Αίτηση (στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα είδη τροφίμων που επιθυμεί να διαθέτει προς πώληση ο αιτών)
- Φωτοτυπία αδείας του Περιπτέρου
- Φωτοτυπία άδειας εκμίσθωσης (Δημοτική Απόφαση)
- Φωτοτυπία αδείας του ΟΤΑ για την χωροθέτηση του περιπτέρου και κατάληψη του περιβάλλοντα χώρου
- Παράβολο 88 € υπέρ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, στην Τράπεζα ΑΓΡΟΤΙΚΗ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον αριθμό λογαριασμού 2150300246731 (αυτό που επιβάλλεται για όλα τα καταστήματα)
- Σχεδιάγραμμα κάτοψης με το περίγραμμα του περιπτέρου (οικίσκος) και τους τυχόν εξωτερικούς χώρους (υπό κλίμακα). Στο σχέδιο θα απεικονίζεται η θέση και η διάταξη των προθηκών τροφίμων και ψυγείων. Στην περίπτωση ύπαρξης σύνθετων εξωτερικών κατασκευών, θα πρέπει να υποβάλλεται και σχεδιάγραμμα τομής για την απόδοση των όποιων κατασκευών.
- Απλό διάγραμμα ροής (παραλαβή – έλεγχος – τοποθέτηση – έκθεση).
Επειδή από και την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και τους σχετικούς νόμους δεν ρυθμίζονται θέματα ελέγχων εκπλήρωσης των όρων της πολεοδομικής νομοθεσίας, σας γνωρίζουμε τις παρακάτω απόψεις της Υπηρεσίας μας:
Στην περίπτωση που αποφασίζεται και δίδεται από τους Δήμους η δυνατότητα χρήσης εξωτερικών χώρων γύρω από τον κύριο οικίσκο του περιπτέρου για την έκθεση τροφίμων και άλλων ειδών με επιπρόσθετες κατασκευές πέραν της κύριας τέντας του περιπτέρου (λ.χ. προεκτάσεις με επιπρόσθετες τέντες ή άλλου είδους στέγαστρα, παραβάν, χωρίσματα κτλ) για την προστασία των ψυγείων ή ραφιών που θα εγκαθίσταται εξωτερικά, πέραν των θεμάτων που αποτελούν κύρια αρμοδιότητα του κάθε Δήμου (λ.χ. απαίτηση σύγχρονης μορφής, ομοιομορφία, λειτουργικότητα, ασφάλεια κίνησης πολιτών, αισθητική, κτλ), θα πρέπει να διευκρινίζεται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου σας εάν απαιτείται ή όχι έκδοση πολεοδομικών αδειών. Εάν απαιτείται η έκδοση πολεοδομικών αδειών, θα πρέπει να προηγείται της αδείας της Υγειονομικής Υπηρεσίας για την πώληση τροφίμων.
Σε κάθε λοιπόν περίπτωση ύπαρξης προεκτάσεων στο περίπτερο, θα πρέπει να κατατίθενται στην Υγειονομική Υπηρεσία μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά και τα αντίστοιχα έγγραφα της Πολεοδομικής Υπηρεσίας (δηλ. αντίγραφο αδείας ή βεβαίωση μη απαίτησης αδειών) καθώς και σχεδιαγράμματα κάτοψης και τομής των όποιων επιπρόσθετων του κυρίως περιπτέρου κατασκευών.
Τα σχεδιαγράμματα αυτά θα συνοδεύουν την άδεια της Υγειονομικής Υπηρεσίας για την πώληση των τροφίμων στα Περίπτερα, ώστε να ελέγχονται τυχόν αυθαιρεσίες και υπερβάσεις.
Το Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών του Υπουργείου Υγείας και Κ.Α. προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να μας γνωρίσει την άποψή του σχετικά με τα παραπάνω.
Ο Προϊστάμενος της ΔΠΥ&ΥΕ
Σοφοκλής Κουρτίδης