ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
ΠΗΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών σε ειδική ημερίδα στα Λουτρά Απολλωνίας
Οι δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών μέσα από ήπιες παρεμβάσεις οικοτουριστικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών το οποίο αποτέλεσε κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργάνωσαν ο δήμος Βόλβης και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στα Λουτρά Απολλωνίας.
Ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι το Εθνικό Πάρκο των δυο λιμνών (Κορώνειας, Βόλβης) και της περιοχής των Μακεδονικών Τεμπών, αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική αξία. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η αξιοποίησή του μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων μορφών οικοτουρισμού και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, μπορεί να μετατρέψει όλη αυτή την περιοχή σε πηγή παραγωγικού πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με την κατάλληλη χωρική διαμόρφωση των επενδύσεων και την συνδεσιμότητα με την Βόλβη και όλη την περιοχή της Απολλωνίας μπορούν να αυξήσουν τον δείκτη ποιότητας και ανταγωνιστικότητας σε όλες τις δραστηριότητες της περιοχής.
Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δήμητρα Μπόμπορη παρουσίασε τους άξονες του Σχεδίου διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών με ιδιαίτερη αναφορά στα 46 έργα και υποέργα υψηλής προτεραιότητας που περιλαμβάνονται, στα ισχύοντα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και στην ανάγκη αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων, που ισχύουν.
Ο υπεύθυνος του γραφείου Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Ηλίας Τεκίδης παρουσίασε τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου, τους περιορισμούς που προβλέπονται για την προστασία του καθώς και τη διαδικασία αδειοδότησης που απαιτείται για ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως η περιήγηση στη λίμνη, ήπιες μορφές τουρισμού, ναυταθλητισμός κ.ά.
Η μελέτη τουριστικής ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου παρουσιάστηκε από τον οικονομολόγο και στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Μάριο Αστερίου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ίδρυσης μικρών οικοτουριστικών μονάδων και υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, που θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση του εναλλακτικού επισκέπτη και όχι του συμβατικού τουρίστα.
Τις δυνατότητες χρηματοδότησης οικοτουριστικών δράσεων και υποδομών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ) Γιάννης Πετρίδης και Ευαγγελία Κανάκη, αναφέροντας τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα που βρίσκονται σε λειτουργία.