•      •   
  • 2397061900
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ – ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

sima

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο.Π.Α.Π.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

& ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ – ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου υλοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κοζάνης, με την πολύτιμη συνδρομή των μαθητών του Λυκείου Ρεντίνας.

Ο ΟΠΑΠ απευθύνει έκκληση στους δημότες να αρχίσουν τη συλλογή χρησιμοποιημένου λαδιού τηγανίσματος, ώστε μέσω της μετατροπής του σε καύσιμο (βιοντίζελ) ν’ αξιοποιηθεί για τις ανάγκες θέρμανσης σε πιλοτικό βαθμό του λυκείου Ρεντίνας, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα σχολικά κτίρια του δήμου Βόλβης. Παράλληλα, με την ανακύκλωση τηγανέλαιου οι δημότες θα συμβάλουν σημαντικά και στην προστασία του περιβάλλοντος από ένα ρυπογόνο κατάλοιπο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συγκεντρώνουν τα τηγανέλαια σε πλαστικά δοχεία και να τα μεταφέρουν σε ειδικά σημεία συλλογής τους. Στη διαδικασία συλλογής από σπίτια και καταστήματα θα βοηθήσουν και οι μαθητές του λυκείου Ρεντίνας.

Ακολούθως, ο δήμος Βόλβης θα στέλνει τα δοχεία με το χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος στο ΤΕΙ Κοζάνης, το οποίο αναλαμβάνει τη μετατροπή του σε καύσιμο, με τη μορφή του βιοντίζελ. Το 51% του καυσίμου που θα παραχθεί θα επιστραφεί στο δήμο Βόλβης για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων.

Το βλαβερό γίνεται ωφέλιμο

Το τηγανέλαιο δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά και στην αποχέτευση του σπιτιού μας. Αρχικά, ένα μέρος του δημιουργεί στρώμα λίπους στους σωλήνες της αποχέτευσης, προκαλώντας πολλές φορές την ανάγκη απόφραξης τους. Το μεγαλύτερο μέρος του τηγανέλαιου που καταλήγει στα λύματα, αφενός ως εύφλεκτο υλικό ευθύνεται για πρόκληση φωτιάς σε χωματερές κλπ, αφετέρου όταν καταλήγει σε υδάτινο περιβάλλον (ποτάμια, λίμνες, θάλασσες) τότε λειτουργεί σαν το πετρέλαιο δημιουργώντας κηλίδα ρύπανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια φιάλη τηγανέλαιου, δηλαδή ενάμισι λίτρο, μπορεί να δημιουργήσει στη θάλασσα «πετρελαιοκηλίδα» ίσης έκτασης με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μολύνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού.

Βιοντίζελ: Το «οικολογικό» καύσιμο

Η μετατροπή του βλαβερού τηγανέλαιου σε ωφέλιμο καύσιμο, γίνεται μέσω μιας απλής επεξεργασίας και της χρήσης ειδικού εξοπλισμού, ώστε να παραχθεί ως τελικό προϊόν το βιοντίζελ και ως παραπροϊόν η γλυκερίνη.

Το βιοντίζελ είναι φιλικό στο περιβάλλον, ανανεώσιμο, μη τοξικό και βιοδιασπώμενο και κατά την καύση του δίνει πολύ χαμηλές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του θείου, αιθάλης, άκαυστων υδρογονανθράκων κ.α. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στους λέβητες πετρελαίων των σχολείων και μπορεί να αντικαταστήσει μερικώς ή πλήρως το πετρέλαιο χωρίς καμία μετατροπή του λέβητα. Μάλιστα, είναι ασφαλέστερο στη χρήση του, εξαιτίας του υψηλού σημείου ανάφλεξής του, ενώ η μεγαλύτερη λιπαντική ικανότητά του παρατείνει τη ζωή του λέβητα.

Πληροφορίες ΟΠΑΠ Δήμου Βόλβης, τηλ: 2397021727

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού

και Περιβάλλοντος Δήμου Βόλβης

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ